Twin Block beugel

Je hebt vandaag een uitneembare beugel gekregen, de Twin Block. Deze beugel wordt gemiddeld 9 tot 12 maanden full time gedragen.

Wat is het? – De Twin Block is een uitneembare functionele beugel. Hij bestaat uit 2 delen. Een boven- en onderplaatje, die samen zorgen dat je onderkaak naar voren wordt geplaatst. Deze positie van je onderkaak geeft je onderkaak de vrijheid en stimulatie om zijn optimale groei te benutten. De bovenplaat heeft ook een schroefje in het midden, (expansieschroef), om de bovenkaak te verbreden. 

Animatie Twin Block uitneembare beugel.

 

                                    

Gebruik – De Twin Block wordt voornamelijk gebruikt bij kinderen die in hun groei(spurt) zitten, om een onderontwikkelde onderkaak te behandelen. Meestal is het een 1e fase beugel die gevolgd wordt door een 2e fase, vaste beugel of een retainer.

Patiënt instructies – Met jouw medewerking kunnen we binnen korte termijn al resultaat boeken. Lees onderstaande instructies goed door en als je vragen hebt, dan kan je die natuurlijk altijd aan je beugeltandarts voorleggen.

-                Hoe doe je de Twin Block in? – plaats de beugeldelen eerst op je tanden en kiezen en druk vervolgens met je duimen de beugel op zijn plaats. Gebruik nooit je tong en probeer ook niet de beugel op zijn plaats te bijten, gebruik je vingers. Om de beugel uit te nemen, gebruik je gewoon je vingers door, eerst aan de ene kant los en dan aan de andere kant los te maken. Gebruik nooit je tong om de beugel los te wippen. Dit kan tot breuk van je beugel leiden.

-                Full-Time – Beide beugeldelen moeten full time gedragen worden, inclusief slapen en als het kan ook tijdens het eten. De enige keren dat je, je beugel uit mag doen is voor het schoon maken en tijdens het sporten, gym en bijvoorbeeld zwemmen. Je beugel kan je dan bewaren in je opbergdoosje. Zorg wel dat je, je beugel droog opbergt, zodat het schoon en hygiënisch kan blijven.

-                Activatie van de schroef – dit gebeurt op advies van je beugeltandarts. Indien noodzakelijk zal hij met je overleggen de schroef 1 slag, per week, te draaien in de richting van de pijl.

-                Eten met de Twin Block – als je met je beugel kunt eten, dan gaat de behandeling nog sneller! (1 maaltijd eten met je beugel, staat gelijk aan ongeveer 24 uur behandeltijd!!)

-                Comfort – de Twin Block heeft geen nabezwaren, hooguit wat spanning op je kaakspieren. Deze verdwijnen spoedig. Als je, je beugel full time draagt, (eventueel ook tijdens het eten), dan wennen je spieren daar het snelst aan en heb je de minste nabezwaren.

-                Moeite met spreken en toename van je speekselstroom – het is normaal dat je in het begin even wat moeilijkheden ondervindt met praten en dat je de eerste dagen wat meer speekselvloed hebt, maar dit neemt in de loop van de tijd snel af.

-                Hygiëne voor je Twin Block – hou je beugel en tanden altijd schoon. Gebruik gewoon je tandenborstel en tandpasta om je beugel te reinigen. Mocht je geen tandenborstel in de buurt hebben, (bijvoorbeeld op school), spoel dan je beugel en je mond goed met water.

-                Afspraken – zorg dat je, je afspraken bij de beugeltandarts niet vergeet! De bovenbeugel moet elke maand worden aangepast.

-                Breuk – als je beugel stuk gaat, dan kost dat veel behandeltijd en het kost ook nog veel geld. Speel niet met je beugel en laat hem niet vallen. Wees voorzichtig met je beugel, hou je Twin Block schoon en draag hem altijd!