Endodontie / wortelkanaalbehandeling

 

Wortelkanaalbehandeling:

Een wortelkanaalbehandeling is nodig als de zenuw van een tand door tandbederf of een ontsteking is aangetast. Om de tand te redden en te behouden, moet de pulpa, (het levende weefsel in de tand), zenuwen, bacteriën en tandbederf worden verwijderd en de overgebleven ruimte moet worden opgevuld met een speciaal, medicamenteus, tandheelkundig materiaal, wat de tand hersteld tot zijn volledige functie.

Om een tand te behouden die anders zou afsterven en verwijderd zou moeten worden is de wortelkanaalbehandeling de juiste keuze. Veel mensen denken dat het laten trekken van een tand of kies de oplossing is bij tanden en kiezen met problemen. Echter, wat men niet realiseert is dat het trekken van een tand of kies uiteindelijk kostbaarder zal zijn en voor significant meer problemen voor de rest van het gebit zal zorgen.

Een wortelkanaalbehandeling is vaak succesvol en kan lang meegaan, alhoewel er soms een herbehandeling nodig is, door nieuwe ontstekingen.

Signalen en symptomen voor een mogelijke wortelkanaalbehandeling:

- een abces, (of puistje), bij het tandvlees.

- overgevoeligheid bij warm en koud.

- heftige kiespijn

- soms zijn er geen symptomen aanwezig.

- zwelling en/of roodheid 

Redenen voor een wortelkanaalbehandeling:

- Tandbederf is zo ver voortgeschreden dat het de pulpa, (levende weefsel in de tand), bereikt heeft.

- Een ontsteking of een abces heeft zich ontwikkeld in de tand of bij de wortelpunt.

- De tand heeft een ongeluk of een trauma opgelopen.

Wat houdt een wortelkanaal behandeling in?

Een wortelkanaalbehandeling gebeurt in 1 of meerdere afspraken en kan gedaan worden door een tandarts. 

Als de tand verdoofd is, wordt er een kleine opening gemaakt bovenop de tand of kies. Daarna wordt er een coffer/rubberdam, (een rubber lapje), over de tand geplaatst, dat de tand droog en vrij van speeksel houdt. Vervolgens wordt er door de kleine opening met speciale vijltjes het ontstoken of dode pulpa weefsel, zenuwweefsel en bacteriën verwijderd. Als er ook nog tandbederf aanwezig is, dan zal dit ook door speciale instrumenten verwijderd worden.

Wij, bij Tandheelkundig Centrum Contrast, gebruiken bij elke wortelkanaalbehandeling een ultra moderne en precieze behandelmicroscoop. Hiermee kunnen wij uiterst zorgvuldig en grondig uw tand of kies reinigen en hiermee de prognose voor behoud van uw kies aanzienlijk verhogen. Wij zijn de eerste tandheelkundige praktijk in Nederland die de behandelmicroscoop volledig geïntegreerd in de behandelstoel heeft! (zie foto)

 

                                                                      

 

Als de tand zorgvuldig is gereinigd, wordt het afgesloten met een definitieve vulling of als er meerdere afspraken nodig zijn, met een tijdelijke vulling. De wortel en tand zullen worden gevuld en gesealed met een speciaal tandheelkundig materiaal. 

Er wordt een vulling geplaatst op de tand, om de kleine opening die eerder gemaakt was, te sluiten. Uiteindelijk zal elke tand die een wortelkanaalbehandeling heeft gehad ook voorzien moeten worden van een kroon. De kroon zal de tand beschermen en moeten voorkomen dat hij zal afbreken en zorgen dat hij weer geheel functioneel wordt.

Na de behandeling kan uw tand nog wat gevoelig aanvoelen, maar dit zal afzakken naar gelang de ontsteking verminderd en de tand geneest.

U krijgt instructies en aanwijzingen na elke behandeling. Een goede mondhygiëne en een regelmatig bezoek aan de tandarts zal het succes van uw wortelkanaalbehandeling vergroten.